Zglobex Mast

Bolovi, smanjena pokretljivost i oštećenja koja dovode do deformiteta u okviru artritisa u većini slučajeva su progresivni, vremenom se pogoršavaju, ali i zavise od različitih faktora. Nekada su bolovi jače izraženi, a nekada su receptori slabije osetljivi na bol. Stoga je u terapiji simptoma osteoartritisa važan pristup na više nivoa.

Lokalna terapija u obliku masti koristi se kao dopunska terapija kapsulama jel deluje brzo. Ovo je jako važno u trenucima kada su bolovi najizraženiji (pred promenu vremena, na primer). Dodatno, redovnom upotrebom masti, delovanje aktivnih komponenti se pojačava i utiče pozitivno na tok bolesti.

Primena masti je nezamenjiva i u slučajevima kada se želi izbeći sistemsko delovanje lekova. Nekada zbog problema sa želucem nije preporučljivo uzimati tablete, pa je mast jedini način da se ublaže simptomi.

Šta je ZGLOBEX® mast?

ZGLOBEX® mast je namenjena za direktnu primenu na bolna mesta. Pruža olakšanje i podršku mišićima i zglobovima u trajanju i do 12 sati. Preparat ZGLOBEX® mast rezultat je spoja savremenih tehnoloških procesa izrade i tradicionalne medicine.

U formulaciji ZGLOBEX® masti korišćeni su aktivni biljni principi sa efektom potvrđenim u kliničkim studijama i vekovnoj primeni u tradicionalnoj medicini. Pomoćne supstance i tehnologija izrade ZGLOBEX® masti su takvi da omogućavaju otvaranje pora na koži i maksimalno prodiranje aktivnih komponenti kroz kožu i njihovo brzo oslobađanje.

Redovna primena ZGLOBEX® masti utrljavanjem ili masiranjem na bolno mesto smanjuje bol, ukočenost i sanira oštećenja zglobne hrskavice, bez obzira na uzrok nastanka.

ZGLOBEX® mast omogućava:

  • Brže opuštanje bolnih i ukočenih zglobova kao i zgrčenih i napetih mišića,
  • Podstiče cirkulaciju i bolju prokrvljenost na bolnom mestu, čime se medijatori upale i štetne supstance brže uklanjanju iz tkiva,
  • Brži oporavak posle povreda.

Kako deluje?

Zglobex Mast - Uzivajte sa najmilijimaZGLOBEX® mast je jedinstvena kombinacija biološki aktivnih komponenti iz biljnih izvora, vitamina i minerala, idealna za sve koji vode aktivan život i kojima je potrebna podrška zglobovima, a naročito u zrelim godinama.

Biljni ekstrakti zaslužni sa efikasnost Zglobex masti u suzbijanju bola i najčešćih simptoma artritisa dobijeni su postupcima koji iz biljke izvlače ono najvrednije i u prečišćenom i stabilnom obliku.

Angelica sp. anđelika, anđeoski koren, poznata je lekovita biljka koju su još drevni kinezi vekovima unazad vekovima koristili i veoma cenili. Laboratorijska i klinička ispitivanja ekstrakta korena anđelike pokazuju snažan antiinflamatorni efekat koji se ogleda se u slabljenju aktivnosti ćelija imuniteta koje oštećuju tkivo u reumatoidnom artritisu. Povećava prokrvljenost kože                       što doprinosi bržem prodiranju aktivnih sastojaka i bržeg ublažavanja bola i ukočenosti

Panax notoginseng, žen-šen, čovečiji koren, ima dugu tradiciju primene u istočnjačkoj medicini, a nekada je samo car smeo da ga koristi. Ekstrakt korena žen-šena primenjuje za prilagođavanje organizma uslovima pojačanog napora i stresa.

Naziv panax je grčkog porekla i znači “leči sve”. Kada se primenjuje lokalno, povećava prokrvljenost tkiva i efikasan je kod upalnih procesa u zglobovima.

Chaenomeles speciosa, japanska dunja ima snažno antiinflamatorne dejstvo. Oslobađa zglobove od lokalnih simptoma upale kao što su otok, crvenilo i ukočenost. Deluje na nivou mišića tako što uklanja štetne produkte, olakšava funkciju mišića i uklanja osećaj težine u nogama.

Ekstrakt ploda japanske dunje ima snažan antinociceptivni efekat, što znači da prekida puteve bola, tj. sprečava prenos signala sa bolnog mesta prema mozgu. Na taj način, osećaj olakšanja nakon nanošenja ZGLOBEX® masti nastupa brže. Ovaj efekat značajan je i kod hroničnih bolova u zglobovima koji se vremenom pojačavaju.

Glycyrrhiza uralensis, slatki koren, ili sladić vekovima se koristi u tradicionalnoj grčkoj i kineskoj medicini kao biljka koja sadrži čitav niz bioaktivnih komponenti. Najvažniji su efekti glicirizinske kiseline koja je odgovorna za antiinflamatorno dejstvo. Zbog jakog protivuplanog dejstva i sprečavanja širenja zapaljenja, doprinosi smanjenju simptoma artritisa.

Zahvaljujući sadržaju supstanci sličnim kortizolu (steroidni antiinflamator) ekstrakt korena glicirize je odličan kao nastavak terapije kortikosteroidima.

Kome se preporučuje?

ZGLOBEX® mast preporučuje se za lokalnu primenu kod reumatskih bolova, otoka, upale i ukočenosti zglobova, koji su posledica starenja, autoimunskih reakcija, sportskih i drugih povreda.

Savetuje se primena uz Zglobex DoloAktiv capsule ili postojeću terapiju nesteroidnim antiinflamatornim lekovima (ibuprofen, meloksikam, diklofenak, isl) i kortikosteroidima (Pronison).

Način upotrebe: 2 do 4 puta dnevno mast utrljati na predeo bola, upolae i/ili ukočenosti. Mast se utrljava kružnim pokretima u toku nekoliko minuta. .

Zglobovi su prekriveni samo tankim potkožnim tkivom pa se preporučuje mast utrljati laganim kružnim pokretima bez jakog pritiska. Na mišiće i umorne noge preporučuje se mast umasirati čvršćim kružnim pokretima.

Nakon upotrebe ruke obavezno oprati sapunom i toplom vodom.

Napomena:

Ne nanositi blizu očiju ili na oštećenu kožu.

Ne preporučuje se namazane delove tela izlagati suncu.

U slučaju pojave znakova alergije (crvenilo, osip, svrabež) prekinite upotrebu i obratite se lekaru.

  1. Zhang et al. Chaenomeles speciosa: A review of chemistry and pharmacology. Biomed Rep. 2014 Jan; 2(1): 12–18.
  2. Armanini D, et al. Further studies on the mechanism of the mineralocorticoid action of licorice in humansJ Endocrinol Invest. (1996)
  3. MacKenzie MA, et al. The influence of glycyrrhetinic acid on plasma cortisol and cortisone in healthy young volunteersJ Clin Endocrinol Metab. (1990)
  4. Duke J. The Green Pharmacy Herbal Handbook: Your Comprehensive Reference to the Best Herbs for Healing. Emmaus, PA: Rodale; 2000.
  5. Blumenthal M. The ABC Clinical Guide to Herbs. New York: Thieme; 2003.